Степан Николаев Куртев на 70 години!

Честит Юбилей, Степан Куртев!

Уважаеми Степан Николаевич !

     Управителния Съвет на Българската община в Република Молдова в целият си състав има щастие от все сърдце да Ви поздрави с  Вашият прекрасен Юбилей!

     Вашето име е известно  като политик, държавник , дипломат,  и не по-малко  като един от най-големите родолюбци и изтъкнати лидери на българското национално-културно движение в цяла Бесарабия.

         Роден и израснал в село Валя-Пержей, завършил училище в Твърдица, висша школа на МВР в Киев  и Академия на МВР на СССР в Москва, Вие навсякъде и винаги сте имали уважение и   признание, благодарност и добри чувства от хората, приятели, началници и подчинени. Но Вашите знания, способности, опит и талант не се побираха дори и в такива високи длъжности като началник на криминалната полиция на Молдова и комиссар на полицията на района Ришкани на Кишинев. 

     Именно като комисар, полковник Куртев в 1990 г. още в първи тур печели изборите и става депутат в Първия Парламент на Молдова. Като депутат и член на комиссия по конституционна реформа в Парламента Вие направихте много за изграждане на държавност на независима Молдова. Именно на Вас, заедно с президентската институция, Българското дружество «Възраждане» и другите българи-депутати принадлежи най-голямата заслуга  в подготвяне и приемането  на Указа на Президента Мирча Снегур «За някои мерки по развитие на национална култура  на българите в Република Молдова». Вашата богата политическа кариера е пълна с аналогични примери, когато Вие не само участвахте, а в някои случаи  с своята упоритост, аргументация,  авторитет сред висшите ешелони на властта  и влияехте на  приемането на важни държавни решения .

     Като известен политик и сътрудник  на Министерството на външните работи Вие станахте първи ръководител на дипломатическата миссия  на Република Молдова в Република България. Именно тогава бяха установени първите междудържавни връзки, осъществени първи визити на най-високо държавно равнище и приети най-важни решения за приятелство и сътрудничество между нашите страни и народи , както и за огромната помощ, която България оказваше и оказва на българите в Молдова.

     Като многодишен член на Управителните съвети на Българското дружество «Възраждане» и Българската община в Република Молдова, заместник-председател на Българска община в  Република Молдова, Вие поехте голяма смелост, намерихте възможности  и направихте всичко за организационно оформяване на Българската община в Кишинев с 12-хилядна българска общност  и най-голям интеллектуален потенциал. Сигурни сме, че бъдещите добри перспективи на оглавяваната от Вас Българска община в нашата столица ще й  възвърнат някогашната исвестност и слава.

     На Вас, уважаеми Степан Николаевич, и Вашето прекрасно семейство пожелаваме здраве, любов, успехи, благополучие, безмерна обич на децата и внуците, уважение и почит  от сънародници, съратници и приятели, признание на Вашите заслуги в полза на българщината от цялата българска общност в Молдова.

                                  ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН ! ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ !

Управителния Съвет на Българската община в Република Молдова.

    

 

 

Важная информация

П В С Ч П С В
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31